Fesztivál után ünnepnap Budafokon

Az élet nem áll meg nyáron sem Budafok belvárosában: a Tavaszi Művészeti Fesztivál után, június közepén rendezik meg a Kerület napját

Záborszky Nándor születésnapján, június 21-én a Piactéren színes, egész napos programsorozat vár mindenkit az önkormányzat szervezésében. Mint ismert, Záborszky Nándor Budafok rendőrkapitánya és legendás polgármestere volt. 1922-ben került a budafoki rendőrkapitányság élére. Néhány esztendő leforgása alatt hatalmas megbecsülést szerzett Budafokon, ezért amikor a település 1926-ban elnyerte a városi rangot, számottevő többséggel választották meg a meghirdetett polgármesteri tisztségre.

Két mandátuma során, 1926-tól 1939-ig Budafok óriási fejlődésnek indult, felszámolták a barlanglakásokat, városi kislakások építése indult meg, elkészült az új városháza, több iskola, óvoda jött létre, elkészült a modern csatornahálózat, a postapalota, kialakult a piactér, valamint kiépült a világítási hálózat.

A néhai polgármester születésnapján számos érdekes programmal ünnepeljük meg a Kerület napját. Keresik például Budafok-Tétény ifjú tehetségét, a kerület erős emberét és a XXII. kerület jegyespárját! Rendeznek koncerteket és helytörténeti sétákat, és kihirdetik a kerületi gyerekrajzverseny eredményét is. További meglepetés lesz még, hogy ezen a napon jelenik meg először az a magazin, mely Budafok-Tétény, Budapest Bornegyede gasztronómiai és kulturális életét mutatja be.

A kerületi díjakat is ezen a napon vehetik át az Oroszlános Udvarban a jelöltek. A képviselők döntöttek, arról, hogy ezeket az elismeréseket ezentúl a kerület kiválóságairól nevezik el.

Az átadás után Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész játszik a közönségnek. A Piactéren június 21-én egész napos programsorozat várja a kerületi lakosokat. Leleplezik azt a szobrot is, mely a borfesztiválon a látogatók legtöbb szavazatát kapta. Este utcabálon szórakozhatunk, amelyhez a Madarak Zenekar szolgáltatja a talpalávalót. (Viszkocsil Dóra)


PIACTÉR
színpadi programok
június 21.

10:00 KERÜLETI GEOCACHING ZUGMANN PÉTER ALPOLGÁRMESTERREL
ITINEREK ÁTVÉTELE 10:00 – 16:00 ÓRÁIG A PIACTÉREN | LEADÁS: 17:00 ÓRÁIG
10:00 BUDAFOKI IFJÚSÁGI BIG BAND – KONCERT
10:30 SZOBORAVATÓ – A PIACTÉR ÚJ SZOBRAINAK ÜNNEPÉLYES LELEPLEZÉSE
11:00 KERÜLETI SÉTA – BUDAFOK A SZŐLŐ ÉS BOR VONZÁSÁBAN – TÖRTÉNELMI SÉTA
11:00 KERÜLETI RAJZPÁLYÁZAT – EREDMÉNYHIRDETÉS, DÍJÁTADÓ
12:00 KONCERT EDÉBHEZ
14:00 KONCERT – A KERÜLETI TEHETSÉGKUTATÓ VERSENYZŐJE
15:00 KONCERT – A KERÜLETI TEHETSÉGKUTATÓ VERSENYZŐJE
15:00-17:00 KERÜLET ERŐS EMBERE VERSENY
16:00 LEGENDÁS DÉL-BUDAI VENDÉGLŐK – GARBÓCI LÁSZLÓ ELŐADÁSA A KERÜLET MÚLTJÁRÓL
17:15 HIP-HOP TÁNCBEMUTATÓ
17:30 BAKOS FITNESS – HARCMŰVÉSZETI BEMUTATÓK
18:00 KERÜLET ERŐS EMBERE DÍJÁTADÓ | VERSENY 15:00 – 17:00-IG A PIACTÉREN
18:30 GEOCACHING EREDMÉNYHIRDETÉS, DÍJÁTADÓ
19:00 HÁZIBULI A MADARAK ZENEKARRAL
20:00 A BMTE ÉS A BMTE II. BAJNOK FO CICSAPATAINAK ÜNNE PÉLYES ÉREMÁTADÓJ A
KÖZREMU˝KÖDIK: ANNO (RAP BUDAFOKRÓL)
21:15 A HÁZIBULI FOLYTAT ÓDIK A MADARAK ZENEKARRAL